ПЕЧАЛОВАТИСѦ

ПЕЧАЛ|ОВАТИСѦ (56), ОУЮСѦ, ОУѤТЬСѦ гл.
1.Печалиться, огорчаться, скорбеть:

˫Ако аште о грѣсѣхъ болимъ и печалѹѥмъсѧ. отьсѣкаѥмъ грѣховьнѹѭ гръдынѫ и малѹ и велiкѹ. Изб 1076, 87 об.; ˫ависѧ… ѳеодосии г҃лѧ чьто тако печалѹѥшисѧ. или мьниши ˫ако азъ ѿидохъ ѿ васъ. ЖФП XII, 65б; и не бѧше вести чересъ всю зиму. въ новегородѣ на не. ни на живы ни на мьртвы. и печѧловахѹсѧ въ новегородѣ кн҃зь и вл҃дка. и вьсь новгородъ. ЛН XIII2, 53 об. (1193); а вл҃дка трѹжа˫асѧ и горѧ. въ д҃нь зноѥмь. а въ ноць печѧлѹ˫асѧ. абы коньцѧти и видети. цр҃ковь съвѣршенѹ. и ѹкрашенѹ. и ѥгоже желавъ при˫а. ц(с)ртво нб(с)ноѥ. Там же, 57 (1196); печалѹютьсѧ ѡ погыбелi чл҃вка того. ПрЛ 1282, 126а; Тако бѣ ˫ако не имыи ˫аже хотѧше ˫ако ѥгда взѧта быша прѣбы(с) тъ. ни же печалѹ˫асѧ. ни же смѹща˫асѧ. (μήτε λυπούμενος) ПНЧ 1296, 17 об.; иди ѹбо не печалѹи(с) се б҃ъ тво˫а при˫а дары. аще принесена разъдаеши ѹбогымъ и требующимъ. ПНЧ к. XIV, 97б; се же давно изъ афинъ пришедъ печаловашесѧ.˫ако ѡбл(а)знивъсѧ. и всуе прише(д). ГБ к. XIV, 150а; но ако аще скорбимъ или печалуимсѧ. ѡстращени бываемъ. (ϑλιβόμεϑα) ФСт XIV/XV, 137б; С печалными сѧ печалуи. с радующими сѧ радуи. СбСоф XIV–XV, 29г; анна же ѹбо дрѧхла бѣ. и печаловашесѧ и плакашесѧ. иже не бѣ ѥи чада. Пал 1406, 185а; попа же бѧшеть привелъ [Игорь] из Рѹси к собѣ. со ст҃ою слѹжбою. не вѣдѧшеть бо Б҃жи˫а промысла. но творѧшеть(с) тамо и долъго быти. но избави и Г(с)ь за молитвѹ. хр(с)ть˫аньскѹ. имже мнозѣ печаловахѹть(с). и проливахѹть же слезы сво˫а за него. ЛИ ок. 1425, 226 об. (1185); не токмо и ѡ своихъ напасте(х) печалѹють(с) но ѡ чюже(м) добровазньствѣ. (λυπεῖ) Пч н. XV (1), 96 об.; не ражающимъ бо сѧ дѣтемъ, печалѹѥть бо сѧ [жена] по великѹ. (ὀδυνᾶται) Там же, 134;

|| волноваться, беспокоиться, тревожиться:

˫ако ѡгнемь попалѧ˫асѧ кѹпно и печалѹ˫асѧ и трѹжа˫асѧ зѣло и скорбѧ премного ѡ страшьнѣмь грѣсѣ неблг(д)тьныхъ. (ἀδημονῶν) ГА XIV1, 62г; оканыи же печаловашесѧ слыш(а)въ брата грѧдуща к себе. и того ради погубитъ ѥго посылаѥть. ЧтБГ к. XI сп. XIV2, 97в; Грѧдемъ внидемъ в домы другъ друга. но того не г҃лемъ ни тѣмъ печалуимсѧ. (ἐν τῷ λυπεῖν) ФСт XIV/XV, 93б.

2. Заботиться:

а истыи товаръ воротить имъ. а прикѹпъ ѥмѹ собѣ. зане кърмилъ и печаловалъсѧ. РПр сп. 1285–1291, 626б; то же РПрМус сп. XIV2, 18–18 об.; РПрТр сп. XIV2, 341 об.; ‹ко›г‹о› из нас б‹ог›ъ отъведет, печаловати‹сѧ кнѧгинею его и› дѣтми, как при ж‹ивотѣ, так и по жив›отѣ. Гр 1348 (моск.); будеть ли кнѧзь безъ б҃и˫а страха. хр(с)ть˫анъ не жалуѥть. сирѡтъ не милуѥть. и вд҃вцѧми не печалуѥть(с). МПр XIV2, 64; и ре(ч) помниши ли друже колку ч(с)ть ѿ мене при˫а. ˫ако азъ тобою. печаловахсѧ паче себе по всѧ д҃ни. Пр 1383, 41а; се ѧзъ чюрило бродовьскии. далъ ѥсм(ъ) село сво(ѥ) бродово кнѧзу федору данильѥвичю и дѣтемъ ѥго. при своѥмъ животѣ и по своѥмъ животѣ а ѥму печаловат(и)сѧ душею моѥю и жены м(о)ѥѣ душею. Гр 1385 (ю.р.); ни ѡ женѣ ни ѡ детехъ пещисѧ. ни ѡ рабѣхъ ни ѡ рабынѧхъ печаловатисѧ. (μέριμνα) ФСт XIV/XV, 127г.


Смотреть больше слов в « Словаре древнерусского языка (XI-XIV вв.)»

ПЕЧАЛОУѤМЪ →← ПЕЧАЛОВАТИ

T: 145