ОБЛИЧЕНИѤ

ОБЛИЧЕНИ|Ѥ (89), -˫А с.
1.Вид, образ:

первочадна˫а расыпае(т)сѧ тма. и на свѣ(т) все и на чи(н) и на обличе(н)е приходи(т). (εἷδος) ГБ XIV, 63б; ˫авѣ же е(с). ˫ако в шести денъ б҃ъ вещь съставивъ и образи(в) и ѹкраси(в). всѣми обличеньи и смѣшеньи. (εἴδεσι) Там же, 83г;

|| перен.:

просвѣти(м) си очи да правѣ глѧдае(м) и да никоего же обличинь˫а [так!] блудна да не носи(м) в собѣ. (εἴδωλυν) ГБ XIV, 43a.

2. Изобличение, разоблачение, обличение:

си ѹбо имѣни˫а ради ѹбивають. обличени˫а ѿбѣгающѥ или на браньхъ на ѹбииства грѧдѹть. (τὸν ἔλεγχον) КЕ XII, 182б; то же ПНЧ 1296, 31; положьше и малѹ бесѣдѹ на обличениѥ безбожьны˫а ихъ. и преѡсквьрнѥны˫а ересы. (πρὸς ἐλεγμόν) КЕ XII, 265a; ѥгда прѣдъ б҃ъмь станемъ. страш||но бо тамо сѹдище нагымъ всѣмъ стоѧщимъ на ѡбличениѥ. СбЯр XIII, 185 об.–186; страшно лице г(с)не на творѧща˫а зла, ˫ако || же по многѹ мл(с)ть ѥго тако и многа ѡбличени˫а ѥго. (ὁ ἔλεγχος) ГА XIII–XIV, 69б–в; и многословьныи ˫азыкъ вѣща ѡбличениѥмь многоѥ пѹстѣниѥ ихъ, зане на Х(с)а дерзнѹша.(στηλιτεύουσα) Там же, 168в; и нача к ни(м) слати кн(ѧ)зѧ Дв҃да Муро(м)ского. и Михаила Борисовича мужа своѥго. на ѡбличеньѥ ихъ. ЛЛ 1377, 146 (1207); Изрину и пакы каина въпросивъ ѥго ѹбииства бра(т)нѧ. и по обличении. каза ѥму животно древо. рекъ сице. буди стонѧ и трѧсыисѧ СбЧуд XIV, 231г; истины проповѣда(н)˫а. лжи обличень˫а. закону свершенье. (στηλιτεύματα) ГБ XIV, 194а; О обли(ч)ньи. Иже обличе(н) о чемь взискаѥть и сварить(с). о грѣ(с) своѥмь. ˫авѣ створенѣмь и обличенѣ. да ѿлу(ч). д҃нь. а҃• КВ к. XIV, 298в; Грѣха своего не словомъ покрываи, но обличениѥмъ ицѣли. (ἐλέγχοις) Пч к. XIV, 79 об.; звѣзда свѣтомь сказаѥма обрѣтаѥть(с). отрока г(с)нѧ собе им(е)нуѥть. и бы(с) на обличениѥ помышлениѥмь нашимъ Пал 1406, 205а;

|| показание, свидетельство:

не по(д)баеть сѹ(д)ти ѡ чѧродѣ˫аньи. донде же ˫авитсѧ грѣ(х). ѡбличеньемь самого ѡклеветаемаго. (διὰ καταϑέσεως) КР 1284, 253б; а еже в залога мѣсто проданое. ѡбличенье. есть. и показанье. проданью. и куплень(ю). (ἔλεγχος) Там же, 290г.

3. Порицание, осуждение, обвинение:

Не по мнозѣхъ же д҃ньхъ. разѹмѣвъ бл҃гыи кнѧзь тъ. прѣложениѥ блаженааго ѳеодоси˫а. ѿ гнѣва. и ѹтѣшениѥ ѥже ѿ обличени˫а того. ЖФП XII, 59б; досажати оɤбо ц(с)рви iли болѧрину. всѣмъ възбранено ѥсть. обличати же по досто˫анию нѣ(с) възбиранено. аще i обличению словеса люта суть зѣло. на досажениѥ облiчаѥмымъ КР 1284, 49г; обличениѥмь обличиши ближнѧго своѥго. и не приимеши ѥго ради грѣха. (ἐλεγμῷ) ПНЧ 1296, 24; да не храмъ. таковыи на обличениѥ тебе предъ бг҃мь обрѧщетсѧ. ѹкрашенъ и высокъ сто˫а вопи˫а же на тѧ. (εἰς ἔλεγχόν) Там же, 73 об.; и ˫ако ѹнъ [царь] не стерпѣвъ. пр҃рцѧ обличени˫а разгневасѧ и ˫аръ бы(с) ПрЛ XIII, 121в; ѥже изнеможеть сихъ мыслии. и часто себе ѿ изнеможень˫а призываѥть. обличень˫а и стѹда бо˫асѧ. (τῶν ἐλέγχων) ПНЧ XIV, 16г; жена бо лотова възрѣ въспѧ(т). и бы(с) столпъ солонъ. столпъ ѹбо на обличенье и ѹкоръ на злобу обращающимсѧ. (εἰς κατηγορίαν) ГБ XIV, 33в; зане книги свидительствують гл҃ще. ѡбличени˫а да не створи во лж(ю). ЗЦ к. XIV, 66а; и съгрѣшающии чл҃вци… терпѧщеи же приемлюще слово ѡбличень˫а, то кротъчѣише сѹть Пч к. XIV, 3; разгнѣвавъ же сѧ кнѧзь… и не стерпѣ(в) ѡбличени˫а… възь˫аривъ(с) вземъ стрѣлѹ ѹ˫азви васили˫а. ПКП 1406, 193а; вы же оканьнии на ѹкоръ и на поносъ. и на обличениѥ. оставлени бысте. во всѧ ˫азыкы. Пал 1406, 102в.

4. Наставление; предостережение:

звахъ вы и не послушасте м(е)не. прострохъ словеса и не внимасте. но ѿмѣтасте мо˫а свѣты. моихъ же обличении не внимасте. ЛЛ 1377, 18 об. (955); и самъ облича˫а на обличение наше гл҃ть. ѿ плодъ ихъ познаите ˫а. (πρὸς ἀσφολειαν) ПНЧ XIV, 4г.


Смотреть больше слов в « Словаре древнерусского языка (XI-XIV вв.)»

ОБЛИЧЕНЫИ →← ОБЛИЧЕВАТИ

T: 119